S morskými kajakmi na Krku

Po úspešnej minuloročnej morskej akcii, kedy sme sa plavili okolo ostrova Rab, sme si tento rok naplánovali ostrov Krk. A tak zmiešaná partia z lodeníc Kamzík a KKKV, v počte 9 vodákov, vyrazila začiatkom júna na chorvátske more. Za typicky aprílového počasia, kedy sa stiedal dážď so slnkom, sme vyrážali z dedinky Njivice smerom dole na juh. V úplnej eufórii z pádlovania, čistej vody, východu slnka a potúženia sa malým prípitkom sme minuli rekreačné stredisko Malinska. Zastavili sme až na krásnej plážičke na prvé kúpanie a obed. Pokračovali sme plavbou popri pobreží do zálivu Glavotok. Noc sme strávili na peknej lúke prevoňanej materinou dúškou, s krásnym západom slnka. Nasledujúci deň bola naša najdlhšia etapa. Skončili sme na večer, už za dosť silného vetra v campe, neďaleko mesta Krk. Odmenou nám bola slušná večera s rakyjou, pleskavicou a rybími špecialitami. Horšie bolo ranné prebudenie. Nielen po ťažkej večery, ale hlavne zhoršeným počasím a to silným vetrom a vysokými vlnami. Dámska časť našej spoločnosti demokraticky rozhodla, že vlny sú vysoké a na vodu sa nepôjde. Chlapská časť, všetko jazdci aj na divokých vodách, však naskákali do kajakov a začal sa doobedňajší tréning. Myslím, že sme boli miestna atrakcia, pretože o chvílu bolo na brehu veľa prihliadajúcich turistov. Vlny boli skutočne veľké, aké sme na mori v kajakoch ešte nezažili. Tomu zodpovedali zo začiatku aj nepodarené štarty, trochu trasľavé obraty na hrebeni vlny a pristávanie s eskymákom, kedy ma vlna rolovala po plaži aj s kajakom. Pribúdajúcim časom však rástla aj výkonnosť všetkých jazdcov. Najviac sa darilo deblkajaku, ktorému sa podarilo nádherne surfovať na vlnách.

Potlesk si vyslúžil aj Sigi, za krásnu otočku na mieste so sviečkou. Po obednom KPČ v meste Krk, sme si vlny s úspechom zopakovali aj v popoludňajšom tréningu. Plán sa nám síce nabúral, ale adrenalínový pocit z jazdy vo veľkých vlnách to vynahradil.

Nasledujúci deň vietor mierne utíchol a vlny sa zmenšili. Preto sme sa rozhodli pokračovať ďalej do mestečka Punat, kde sme naše putovanie ukončili. Oboplávanie Krku sa nám nepodarilo, podobne ako minulý rok. Raz nás zastavila fúkajúca Bora z pevniny, teraz Jugo od mora. Náladu to však nikomu nepokazilo. Morské kajaky všetkým prirástli k srdcu a už po ceste domov padali návrhy na ďalšiu morskú akciu.

Náš klub na tejto akcii reprezentovali Slávka Gábrišová, Borka Žiaranová a Milan Mráz.